Cimbalomiskola Videótár

Nagyban megkönnyíti a tanulást a Balogh Kálmán és Szabó Dániel cimbalomművészek közreműködésével rögzített videótár, ami az általuk írt Magyar Népi Cimbalomiskola felépítését követi. 

Kezdőtől egészen a professzionális szintig vezeti a frissen elkészült anyag a cimbalmozni tanulókat. Az eddig kiadvány formájában elérhető Cimbalomiskola felépítését követő hang- és képanyag kiegészíti az eredeti tankönyvet, és lehetőséget ad a cimbalomjáték vizuálisan elsajátítható elemeinek otthoni gyakorlására.

A cimbalom adottságai, különösen a húrbeosztás is indokolta az oktatóvideók felvételét, melyen a hangszer mesterei és szerelmesei is dolgoztak. Balogh Kálmán, Szabó Dániel és Liber Endre nevei fémjelzik az elkészült anyag szakmaiságát, Dénes Zoltán vezette a forgatási munkákat. 

A 4 napon át zajló forgatás során 30 órányi felvétel készült, melynek körülbelül a fele került be végül az oktatóanyagba. A magyar és angol nyelvű  felirattal ellátott teljes anyag ezen a linken szerezhető be. A nagyfelbontású felvételek felülről és oldalról  „néznek” rá a cimbalomra, így annak teljes húrkiosztása, az ütések módja és helye, továbbá a pedálhasználat egyaránt nagyon jól kivehetően, tisztán látszik. A népzenei darabok feljátszásánál a testtartás, a pedálhasználat, a kéztartás és az ütések pontos helye egyaránt tanulmányozható. A gyűjtött anyag alapján eljátszott dallampéldáknál minden esetben készült egy lassú tempójú és egy táncos tempójú verzió is, a könnyebb tanulás érdekében. A hozzáférést a Hagyományok Háza honlapján tudják megvásárolni az érdeklődők. Jó hír, hogy az oktatóanyag a cimbalomoktatással foglalkozó intézmények számára ingyenes lesz.

A közreműködők teljes névsora:

Balogh Kálmán – cimbalomművész

Szabó Dániel – cimbalomművész

Liber Endre – ötletgazda, producer, zenei rendező

Sztanó Hédi – rendező

Dénes Zoltán  – vezetőoperatőr, vágó, magyar és angol nyelvű feliratok

Varjas Tibor –  operatőr

Glaser Péter – hangmérnök

Berta Alexandra – gyártási asszisztens

A Hagyományok Háza stúdiójában 2021.február 11 és 14-e között rögzített videotár a Hagyományok Háza honlapján keresztül hozzáférhető. A felvételek a Csoóri Sándor Program  és az NKA Halmos Béla Program támogatásával készültek.