CEU NYÁRI EGYETEM

“Music as Heritage” címen indult két hetes nyári egyetemünk a CEU Cultural Heritage szakával való együttműködés eredménye, ami 2020-ban kerül másodjára megrendezésre – most online formában. A kurzusra olyan zenészek, zenei szakemberek jelentkezését várjuk, akiket tudományos szinten is érdekel a világzene és a hozzá kapcsolódó tudományterületek.

Al 2019-ben szervezett, 10 napos nyári kurzusunk, a „Zene mint örökség: a hagyománytól a termékig” sikere után adaptáljuk most a koncepciót egy innovatív online zenei örökség tanfolyamhoz. Az előző tanfolyam tapasztalatai alapján megőrizzük a legfontosabb tudományos elemeket. A kurzus a modern zenetudomány módszereivel és megközelítésével foglalkozik, amely az örökségtudomány szerves részeként a zenét használja eszközként a társadalmi változások elemzésére és leírására. A kurzus célja a zenei örökség menedzselésének megismerése, a különféle aspektusainak feltárása, a közönség fejlesztésére összpontosító, társadalmi szempontból tudatos üzleti politikák kialakítása révén. Emellett a kortárs és életképes megközelítéseket mutat be a felelősségteljes művészeti menedzsment területén.

Ebben az évben az esettanulmányok elsősorban a Balkánra, annak immateriális örökségére és Közép- és Kelet-Európához fűződő szoros kulturális kapcsolatokra összpontosítanak. Ez a regionális kiterjedés termékeny alapot kínál mind a kutatáshoz, mind a gyakorlati kutatásokhoz, amelyek a zene és az örökség prizmáin keresztül tágabb társadalmi, történelmi, politikai és kulturális ügyekre szakosodnak. A Balkán a keleti és a nyugati hatások gazdag tárhelye, amely a művészetében is tükröződik, és szorosan együttműködik a kontinens többi részével. A balkáni örökség további rétegeket kapott a kontextus évtizedes konfliktusok során – ezt a tanfolyam is tükrözi, lesz szó a nemzeti identitásról, a kultúrák közötti párbeszédről, a zenei örökség kezeléséről és a hagyomány megőrzéséről a modern zenetudomány szempontjából.

A tanfolyam mind a CEU oktatói, mind a terület vezető tudósaira támaszkodik, mint például Jonathan Stock, a Cork University College-ból, Martin Stokes a King’s College Londonból, valamint Ardian Ahmedaja Bécsből. Az órákat élő multimédiás prezentációk, csoportbeszélgetések formájában tartjuk, projektbemutatókkal és egyéni konzultáiókkal a dedikált oktatókkal. A tanfolyam magában foglalja a digitális terepkutatást a valódi terepkutatás alternatívájaként – ez a tanfolyam programjának alapvető eleme.

A tanfolyamot a Fórum a Népművészetekért,  a Music Hungary, és a Cultural Heritage Studies Program, CEU szervezi.
A projekt a Visegrad Fund támogatásával valósul meg.