CEU NYÁRI EGYETEM

Music as Heritage nyári egyetemünket 2021-ben már harmadik alkalommal rendezzük meg a CEU Summer University-vel közös szervezésben, tavalyhoz hasonlóan online formában. A kurzusra olyan zenészek, zenei szakemberek, zene- és kultúrakutatók, antropológusok jelentkezését várjuk, akiket mélyebb szinten is érdekel a világzene és a zenei hagyomány megőrzése.

Az angol nyelven zajló Music as Heritage: An Interdisciplinary Approach in Theory and Practice című nyári egyetemi kurzus ebben az évben az etnomuzikológia kutatásmódszertanában és Bartók Béla hagyatékában merül el. A 2021-es Music as Heritage a CEU oktatóinak közreműködésével, valamint olyan szakemberekkel valósul meg, mint Laki Péter a Bard College-ből, Rachel Harris és Angela Impey a SOAS-ról, Jonathan Stock a University College Corktól, valamint Martin Stokes a King’s College Londonból. Az összes résztvevő oktató listája és szakmai életrajza itt olvasható.

A 2020-as, nagy sikerrel az online térre adaptált innovatív zenei örökség tanfolyam után ezúttal az idén 140. évfordulóját ünneplő Bartók Béla, és az általa megalapozott modern etnomuzikológiai kutatás, ennek módszertana lesz a fókuszunk.

A tavalyi tanfolyam tapasztalatai alapján megőrizzük a legfontosabb tudományos elemeket: A kurzus a modern muzikológia módszereivel és megközelítéseivel foglalkozik, melyek az örökségtudomány keretein belül a zenén keresztül elemzik és írják le a társadalmi változásokat.

A kurzus célja a zenei örökség menedzsmentjében való elmerülés, melynek fókusza a közönség fejlesztése és társadalmi szempontból tudatos üzleti politikák kialakítása. Emellett a kurzus életképes kortárs megközelítéseket is bemutat a felelősségteljes művészeti menedzsment területén.

A nyári egyetemi kurzus a CEU oktatóira és az etnomuzikológia élvonalbeli tudósaira támaszkodik, a legfrissebb módszertani eredményekből merít inspirációt. Az órákat élő, multimédiás prezentációk, csoportbeszélgetések formájában tartjuk, a kurzus egyéni projektbemutatókkal zárul, melyekhez az oktatók egyéni konzultáció formájában nyújtanak szakmai segítséget. A kurzus programjának alapvető eleme a digitális terepkutatás elsajátítása is, mely az élő terepkutatás modern alternatívája.

A kurzus a Fórum a Népművészetekért, a Music Hungary és a CEU Cultural Heritage Studies Program közös szervezésében jön létre.

A projekt anyagi támogatásáért köszönet az Open Society University Networknek, valamint Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormányainak az International Visegrad Fund Visegrad Grantjének keretében. A Nemzetközi Visegrádi Alap missziója a fenntartható regionális kooperáció elősegítése Közép-Európán belül.