Rólunk

A Fórum a Népművészetért Alapítványt a népművészet iránt elkötelezett művészek és szakemberek alapították azzal a céllal, hogy hatékonyabban támogathassák a népzenében gyökerező kezedményezéseket. Az alapítvány tevékenysége hosszú múltra tekint vissza. Működésének első évtizede alatt a fő szerepe elsősorban népművészeti nyári kurzusok szervezése volt, ahol néptáncot, népzenét, népművészetet és kézművességet tanulhattak a résztvevők.

A második évtizedben a nyári kurzusok szervezése mellett az alapítány kiterjesztette szakmai tevékenységét a közép-európai régióban való kulturális együttműködések szervezésére és ösztönzésére.

2011-ben a Fórum szervezte és rendezte a világ legrangosabb világzenei szakmai vásárának a WOMEX-nek az ünnepi nyitógála műsorát. A WOMEX a világ népzenei, tradicionális és hagyományőrző zenéivel foglalkozó szakembereinek jelent évről-évre találkozási fontos pontot. A rendezvény jelentősségét ilyen tekintetben az ENSZ is kiemeli.

A WOMEX megnyitójának megszervezése fontos volt a magyar kulturális intézményekkel és szervezetekkel, mint például a Müpával és a Hangvetővel való együttműködés erősítése szempontjából, ami megalapozta a 2015-ös WOMEX közös megrendezését Budapesten.

Az elmút öt év legfontosabb célkitűzése egy magyar és kelet-európai átfogó regionális szakmai együttműködés megalapozása volt a térség világzenéjének a népszerűsítésére. Az együttműködés 2011-ben indult el Koppenhágában, majd négy év utén 2015-ben hivatalosan is csatlakoztak hozzá a régiós szakmai szervezetek és intézmények vezetői Pozsonyból, Varsóból, Poznanból és Budapestről, létrehozva a CEMS (Central European Music Square) nevű együttműködést.

A Fórum a Népművészetért kezdeményezésére sikerült bevonni a térség legfontosabb fesztiváljait: Colours of Ostrava (Csehország), Pohoda (Szlovákia), Ethnoport Poznan (Lengyelroszág), ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy a régióban és a régión túl is bemutatkozhassnak és tapasztalatot cserélhessenek a terület előadóművészei.

2016-ban egy új csereprogramot indított el a Fórum a Népművészetért Közhasznú Alapítvány az EGT Alap támogatásával. A projekt középpontjában a számi és roma művészek közötti kulturális párbeszéd áll. A számik és romák sok szempontból hasonló háttérrel rendelkeznek. Állam nélküli közösségek, akik korábban nomád életet éltek, majd letelepedésre kényszerültek. A zenei hagyományaik jelentik az identitásuk, nyelvük és a határokon átívelő kapcsolataik őrzésének meghatározó részét. A többséghez képest alacsonyabb életszínvonalon élnek. A zenészek és a környezetükben dolgozó civilek osztják meg tapasztalataikat a program keretén belül. A számi és roma művészek között létrejövő együttműködések előmozdítása célja a projektnek.

Az Alapítvány célja és tevékenysége a népművészet különböző ágaival foglalkozó csoportok támogatása, illetve olyan rendezvények, produkciók létrehozása, amelyeknek keretében népzenei és néptánc együttesek és népi kézművesek mutatkozhatnak be, mutathatják meg produktumaikat.